Dolomiti 2024

Autor Bagy, Srpanj 30, 2024, 13:47:33

« natrag - naprijed »

Bagy

Ukratko, da opišem putešestvije po Dolomitima ovo ljeto. Daklem, rezervirao sam 2 noćenja po izuzetno povoljnoj cijeni od 60€ (soba s kupaonicom + doručak) u mjestu Fié allo Sciliar iliti Völs am Schlern udaljeno 20 km od Bolzana.

Krenuo sam iz Medulina u ponedjeljak u 6.30h, standardno preko Trsta za Tolmezzo i već odatle počinju lijepe ceste i krajolici bez neke pretjerane gužve.

Prvo mjesto za odmor nakon 250 km je Ampezzo, parkirao na trgu kraj fontane. Pravo osvježenje nakon 3h vožnje – a već je upeklo oko 10h prijepodne.

1.jpg

Nakon toga kratko Auronzo di Cadore, par fotki i gibam dalje prema Cortini di Ampezzo.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Nakon Cortine dolazim na Giau Pass, a koji sam propustio vidjeti prošle godine. Parkiram, i potražim nice spot za napraviti koju fotku...

5.jpg

Odlazim dalje i moram tu i tamo stati, jer vidici su stvarno fantastični...

6.jpg

Passo Pordoi

7.jpg

Passo Sella

8.jpg

Moja baza (pogled iz sobe)...

9.jpg

I mjesto...

10.jpg

Drugo jutro namjeravam napraviti malo veći đir i preko Stelvia vratiti se natrag u bazu...

2 dan_a.jpg

Prolazim Bolzano i dolinu Trente i nailazim na lijepo jezerce - Lago di Toblino...

11   Lago di Toblino.jpg

Pičim dalje, Passo Gavia...

12.jpg

I konačno nakon Bormia - Passp Stelvio. Bio sam i prošle godine, ali iz drugog pravca - sa sjeverne strane (Trafoi) koji je po meni puno zahtjevniji.

13.jpg

14.jpg15.jpg

Na Stelviu nije prevelika gužva, mada ima i kampera i autobusa i biciklista koji se nizbrdo strmoglavljuju brzinama od 70 km/h (a uzbrdo dahću k'o pesi).

Poslije silaska prolazim Passo Gardena...

16.jpg

17.jpg

Passo Valparole i Falzarego...

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Na Stelviu ima par lovaca s fotoaparatima koji svakog uslikaju 4-5 puta i objavljuju fotke na svojim stranicama i usput zarađuju prodajom istih. Cijena 10,50€ po slici - pa ko želi...

Najpoznatiji je Kanyarfoto - Mađar koji svakodnevno objavljuje razne zgode (a najviše nezgode) sa Stelvia.

21.jpg

Drugi dan je ispalo oko 450 km. Stvarno sam se nauživao zavoja, serpentina i lijepih vidika, ali i poprilično izmorio. Zadnjih 50 km do baze se ne sjećam!  :smijeh: I tako izmoren sam odmah otišao u obližnju pizzeriu i smazao kapričozu u trenu. Naravno s 'ladnom pivicom. Pasala je k'o nikad prije... :ooda:

Uglavnom, putovanje koje svakom preporučujem. Barem jedanput na godinu!  :)  Mislio sam ove godine skoknuti i do Grossa, ali nakon nekih 900 km odvoženih po Dolomitima - stvarno nema potrebe.  :bzvz:

Super Tenere je i dalje super, Yamaha po prijevojima vuče k'o lokomotiva, a potrošnja benzina je bila šokantno mala u odnosu na potrošnju po našim cestama (njihova benga je ipak bolja, ali i skuplja).

mob: 095/573-6874

gianni

Dolomiti uvijek TOP !!!

Saxi

Odličan izlet, jos bolje cene smeštaja, u ova vremena takva cena je neverovatno povoljna. Hvala na slikama i deljenju doživljaja

agolac

Odličan đir, i mi uskoro krećemo na slično, u krug. Francuske alpe, Švicarske alpe, Talijanske alpe i nazad Rijeka. :beer:

Josip-Sepp

jako lijepo, izvrsna ideaja za jedan vikend  :thumbup:

keko

..fotke vrh 👍
.. jbg. Zorro je bil u pravu 😎