Orijentacija progresivnih opruga

Autor iviccaa, Studeni 05, 2022, 18:44:19

« natrag - naprijed »

iviccaa

S obzirom da imam coronu pa od dosade čitam sve i svašta, naletio sam na zanimljivu temu na njemačkom forumu.
Radi se o orijentaciji progresivnih opruga u vilicama, tj. gdje ide "gušći" dio.
Suzuki, bar kod kenjca, ugrađuje gušći dio dolje, dok aftermarket opruge Wilbers ili Wirth preporučuju da se opruga montira obrnuto od Suzuki preporuke.

Njihovo objašnjenje, a dali su i službeni odgovor jednom forumašu, kaže da se po Suzuki principu dobije malo čvršći ovjes zato što veći broj navoja dolje istisne više ulja prema gore i smanji se dio zraka.

Podsjetnik: visina ulja u vilici mjeri se bez opruge u njoj.

Isto tako smanjuje se trenje u vilicama, a i minimalno se smanjuju neovješene mase, ali to za Strom nije toliko bitno, s obzirom gdje se i kako vozi.

Ja mislim da je Suzuki to namjerno napravio jer su ugradili jadnu oprugu s 0.65kg/mm, dok vecina ljudi ako su 90+ kg ugradjuju 0.9kg/mm.
Tako su jeftino htjeli bar malo otvrdnuti prednji ovjes.

Black Betty

Ja sam na svojem bivšem Stromu stavio gošće ulje,radialnu pumpu i tek onda je bilo ok..
Prepostavka je majka zajeba

agolac

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain