[DL650 K4-L6] Kontrola zazora ventila

Autor agolac, Srpanj 27, 2017, 20:59:36

« natrag - naprijed »

agolac

Ovo je moja tema iz 2010 godine, kad sam prvi put radio kontrolu zazora ventila na svom DL650...

Servis je po servisnoj knjižici potrebno napraviti na 24000 km, međutim ja sam ga zbog lijepog vremena za vožnju, na kraju napravio na 29000 km.
Sam zahvat nije nešto pretjerano kompliciran te uglavnom zahtjeva samo nešto alata i dobre volje.
Zanemarite datum na slikama, fotoaparat mi je bio s praznom baterijom dugo vremena te se resetirao na neki glupi datum kada sam ga upalio i počeo koristiti.

Potreban alat/maziva:

- Mjerni listići - Ja imam dva seta listića. Prvi s rasponom od 0.05 do 0.5 s inkrementom 0.05 i drugi koji je uglavnom s parnim brojevima. Počinje s 0.05 pa se nastavlja s 0.08, 0.12, 0.16 itd. U svakom slučaju, kombinirajući oba seta mogao sam nešto preciznije izmjeriti zazore.

- Momentni ključ - za ovaj zahvat imam Unior ključ s rasponom od 2-24 Nm. Preporuka je koristiti ključ koji ima ovako mali raspon jer bi veći ključevi mogli biti neprecizniji zato što se svi vijci zatežu sa smješno malim silama (oko 10 Nm). Kako je blok agregata od aluminija, ručnim stezanjem je vrlo lako potrgati navoje i stvorili veće probleme. Ovaj ključ se pokazao kao vrhunski komad alata i svakako bih ga preporučio.

- MOS2 mazivo - Ja sam koristio "8154 MOS2 Assembly spray" od Loctite-a no bilo koji assembly lube će poslužiti svrsi.
- Liquid sealant - Također od Loctitea, kodno ime "5699 Premium Gray Silicone". Negdje sam pročitao da su drugi znali koristiti Black Silicone.

Svako mazivo je cca 100 kn-a po pakovanju, dakle nije pretjerano skupo, a ima ga dosta za cijeli život.

- Set dugačkih tankih odvijača. Njih sam koristio za retrakciju natezača lanca (chain tensioner-a)


- Ako posjedujete neki bike lift, zasigurno će vam rad biti ugodniji.
- Standardni set ključeva, gedora, inbus ključeva...

- Plastični organizatori s pregradama. Nekako mi je bolje u njima organizirati vijke


- Servisni manual od DL650.
Da bi se došlo do poklopaca ventila agregata potrebno je s motora skinuti bočne i prednje plastike, rezervar s gorivom, sic, ekspanzionu posudu te isprazniti tekućinu za hlađenje iz hladnjaka i skinuti hladnjak.


Ispuštanje rashladne tekućine i demontaža hladnjaka.

Za ispuštanje tekućine za hlađenje potrebno je skinuti poklopac hladnjaka te zatim skinuti drenažni vijak. Ispod motora stavite neku širu kantu te je nagnite prema samom drenažnom vijku jer će rashadna tekućina "izletiti" skoro horizontalnim mlazom. Naravno, ja sam je malo isprolijevao po podu.
Nakon toga potrebno je skinuti lijeve i desne gumene cijevi hladnjaka. Pridržite si kantu u koju praznite rashladnu tekućinu u blizini zato što će iz svih tih cijevi iscuriti još tekućine za hlađenje.Nakon toga potrebno je skinuti gumeno crijevo koje vodi u ekspanzionu posudu...


Sljedeći korak je s lijeve strane skinuti konektor za trubu.

Zatim treba skinuti donji vijak s kojim je hladnjak pričvršćen na prednji cilindar te otkopčati konektor za  ventilator i termo prekidač. To je sve spojeno na jedan priključak, koji je malo "čudnim" načinom zakačen za plastiku iza hladnjaka. Nemojte ga čupati da ga ne potrgate. Potrebno je s druge strane plastike stisnuti dva krilca te onda progurati tijelo priključka kroz plastiku. Na sljedećoj slici se vidi kako izgleda konektor kada je skinut s motora.

Skinite gornji vijak s kojim je hladnjak pričvršćen za okvir motocikla, odvojite hladnjak od plastike te ga skinite s motora.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain

agolac

Demontaža ekspanzione posude

Ekspanziona posuda je pričvršćena na metalnom koljenu ispred osigurača i akumulatora. Na isto koljeno je s vijkom pričvršćen i rezervar goriva. Prije njezinog skidanja s motocikla potrebno je skinuti gumeno crijevo koje ide prema hladnjaku (ispod posude), te preljevno (overflow) crijevo koje ide s desne strane motocikla te vodi prema podu (s gornje strane posude).

Nakon skidanja gornjeg (preljevnog) crijeva, maknite dva vijka s lijeve i desne strane koja drže koljeno, dignite koljeno i posudu koja je spojena na njega i maknite gumeno crijevo koje ide prema hladnjaku.  Rashladnu tekućinu koja je ostala unutar posude ispraznite u kantu s ostalom tekućinom.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain

agolac

Skidanje poklopaca ventila i mjerenje zazora

Nakon što je ekspanziona posuda maknuta ostaje slobodan prostor za pristup stražnjem cilindru.
Prije skidanja samog poklopca skinite gumeno crijevo s PAIR sustava te izvadite svjećicu.


Poklopac ventila drže 3 vijka koje je potrebno skinuti...

Pažljivo skinite poklopac da ne potrgate gumenu brtvu ispod...

Vrijeme je za mjerenje zazora ventila... Skinite poklopac s inspekcijskog otvora (2) i poklopac generatora (1) da možete rotirati radilicu.
Rotirajte radilicu SUPROTNO od kazaljke na satu dok se u inspekcijskom otvoru ne poravna linija uz slovo R s udubinom na navoju same rupe.


Prije mjerenja klipovi moraju biti u TDC (Top Dead Center). Da bi klipovi bili u TDC za zadnji cilindar, bregaste osovine koje pokreću ventile trebaju gledati jedna prema drugoj (i inspekcijski otvor treba pokazivati liniju uz slovo R usklađenu s utorom u otvoru)

Pozicija A je TDC za prednji cilindar
Pozicija B je TDC zadnji cilindar


I krenite s mjerenjem....


Nakon što ste izmjerili i zapisali sve zazore, možete krenuti na prednji cilindar.
Da bi mogli mjeriti prednji cilindar, potrebno je radilicu zarotirati za 270 stupnjeva i uskladiti liniju uz slovo F na inspekcijskom otvoru s udubinom u navoju istog. Bregaste osovine na prednjem cilindru moraju gledati suprotno jedna od druge (položaj A, vidi gore). Sada je prednji cilindar u TDC te možete krenuti s mjerenjem.
Ja sam na svom motoru izmjerio sljedeće:
Front Cylinder zazori:

Intake Right : 0.11
Intake Left  : 0.13

Exhaust Right: 0.21
Exhaust Left : 0.24


Rear Cylinder zazori

Intake Right : 0.12
Intake Left  : 0.14

Exhaust Right: 0.23
Exhaust Left : 0.24


Tvorničke tolerancije su:

Intake valves (usisni ventili) - 0.10 do 0.20 mm
Exhaust valves (ispušni ventili) - 0.20 do 0.30 m

Kako ventili imaju tendenciju smanjivanja zazora, najbolje ih je staviti na najveću moguću gornju granicu raspona. Kažem najveću moguću zato jer se same pločice (shim) koje su u čašicama povrh ventila proizvode s 0.05 inkrementima. Pločice koje su mi od početka bile u motoru su bile nestandardnih dimenzija, npr 172. Ovo 172 je debljina pločice od 1.72 mm. Dakle sljedeće pločice koje se mogu kupiti bi bile 170, 165, 160 itd. tako da treba izabrati pločicu koja je najbliža gornjoj granici a da je ne pređe.

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain

agolac

Skidanje bregastih osovina i identificiranje shim-ova (pločica)

Nakon što smo što preciznije izmjerili trenutne zazore, sada krećemo na najteži dio posla.
Pije skidanja bregastih potrebno je skinuti štitnik lanca i poklopce bregastih...
Sljedeće, moramo skinuti bregaste osovine s čašica u kojima se nalaze pločice koje je potrebno zamjeniti.
Prije skidanja bregastih moramo osloboditi lanac. Da bi oslobodili lanac moramo se poigrati s chain tensionerima.
Fotografija niže pokazuje raspored chain tensionera u odnosu na cilindre. Strelica A pokazuje prema prednjoj strani motora, dakle pogled na cilindre je s desne strane.


Chain tensioner (natezač lanca) ima nepovratni mehanizam koji je kontroliran oprugom. Kako se lanac s vremenom troši tako sila kojom opruga pritišće unutar tensionera postane jača od napetosti lanca te se chain tensioner izduži za novi zubac.

Na sljedećoj fotografiji se vidi chain tensioner. Unutar chain tensionera se nalazi opruga koja gura nazubljeni komad na izlazu. Mali srebrni komadić na izlaznom dijelu tensionera je stoper koji upadne u zubac te mu ne dopušta da se vrati nazad, već samo dalje izduži. Sam natezač lanca pritišće chain guide (vodilicu lanca) koji onda pritišće sam lanac.


Procedura u Suzuki manualu propisuje da se chain tensioneri u potpunosti skinu s cilindra kako je prikazano na gornjoj slici nakon čega se lanac olabavi te nam dopušta da se skinu bregaste. Za prednji cilindar to nije problem jer je chain tensioner na dohvat ruke. Međutim, ja imam ABS model motocikla i ja nisam nikako uspio doći do zadnjeg chain tensionera a da ne moram rastavljati pola motora.

Dakle ja sam pronašao način kako skinuti i vratiti bregaste osovine a da uopće na skidam chain tensionere. Nema skidanja kotača, nogara, brake master cilindra, ispuha ili što sam već sve pomišljao.
Procedura se drastično pojednostavljuje. Skoro toliko jednostavno kao na DL 1000. Treba vam samo još jedan par ruku koji će vam pomoći.

Na sljedećoj fotografiji se vidi chain tensioner dok je namontiran na prednji cilindar. Uz pomoć dva dugačka odvijača (spomenuta na početku ove teme) možete bez problema otpustiti lanac. Dovoljno je s jednim odvijačem pritisnuti onaj srebrni stoper koji će u tom trenutku osloboditi mehanizam tensionera. Kada je mehanizam oslobođen s drugim odvijačem samo pritisnite lanac što će vratiti chain tensioner mehanizam natrag u svoje kućište i olabaviti lanac dovoljno da skinete/stavite bregaste na svoje mjesto.

Ova metoda je isprobana na zadnjem cilindru gdje sam uz pomoć kolege uvukao chain tensioner, namjestio bregaste na svoje mjesto i nakon toga otpustio mehanizam. Kada su bregaste na svom mjestu u agregatu, pri odpuštanju tensionera on će lanac nategnuti onoliko koliko je dizajniran..

Nemojte pokušavati neke druge metode osim onih koje će otpustiti chain tensioner nakon što je sve na mjestu te dopustiti njemu da nategne lanac jer bi se moglo dogoditi da pretegnete lanac. Dakle, ili skidanje cijelog tensionera po manualu, ili ovako. Ovo je za mene savšeno rješenje i ubuduće ću ga uvijek korisiti.


Nakon skidanja bregastih, čašice sa pločicama su pristupačne te ih možete izvaditi i pogledati koje pločice su unutra te ih pažljivo popisati.
Pazite da vam lanac ne padne unutar agregata. Za prednji cilindar ga možete ovako objesiti a za zadnji ga možete s nečim zavezati.

Na svakoj bregastoj piše ugravirano da li je usis ili ispuh, no svejedno ih lijepo poslažite zajedno s čašicama i pločicama da sve možete vratiti na svoje mjesto. Možda sve ovo na prvi pogled izgleda komplicirano, međutim uopće nije i nema toliko puno vijaka kako bi se moglo naslutiti. Nije mi na kraju ostao niti jedan viška


Stražnji cilindar...
Nakon svega, ja sam u svom motoru pronašao sljedeće pločice:

Front Cylinder pronađeni Shimovi

Exhaust Right: 168
Exhaust Left : 168

Intake Right : 172
Intake Left  : 170

Rear Cylinder pronađeni Shimovi

Exhaust Right: 168
Exhaust Left : 168

Intake Right : 175
Intake Left  : 172

Kontaktirao Bruma, rješio neke probleme oko matematike pločica (ja sam nešto zamuljao sam sebe, jer su pločice debele 1 mm plus zazor itd. a ja sam nešto iskoplicirao).

Na kraju sam preko njega naručio pločice. Hvala Brum  :thumb_up:

Rezultat je bio ovo, pejstam od njegovog e-maila:

1.cilindar
- REX – 0,21 zazor – 168 pločica, nova 160, zazor cca 0,29
- LEX – 0,24 zazor – 168 pločica, nova 165, zazor cca 0,27

- RIN – zazor 0,11 – 172 pločica, nova 165, zazor cca 0,18
- LIN – zazor 0,13 – 170 pločica, nova 165, zazor cca 0,18

2. cilindar
- RIN – zazor 0,12 – 175 pločica, nova 170, zazor cca 0,17
- LIN – zazor 0,14 – 172 pločica, nova 170 ili 165, zazor 0,16 ili 0,21 – ovo je situacija na granici, mjeri još jednom da budeš siguran


REX – zazor 0,23 – 168 pločica, nova 165 ili 160, zazor cca 0,26 ili 0,31 – situacija na granici
LEX – zazor 0,24, 168 pločica, nova 165, zazor cca 0,27


Dakle tebi trebaju pločice

170- kom 1 (2)
165 – kom 4 (6)
160 – kom 1 (2)


Uzeo sam na kraju svih 10 pločica (dve viška za svaki slučaj).Na kraju su mi ove gornje odgovarale.
Sada su mi svi zazori blizu maksimuma.

Još jedna napomena glede pločica koje su trenutno u motoru. Ako vam se kao meni desi da se na par pločica ne vide brojevi koji kažu kolika im je debljina, izmjerite ih s mikrometrom. Ja sam ih svejedno sve još jednom premjerio i s mikrometrom da budem siguran da sve odgovara.


"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain

iviccaa

Evo da podignemo temu i počnemo konačno malo o tehnici pričati.  ;)
Ako smeta ovdje onda neka moderatori prebace u novu temu "komentari".

Dakle, nakon što sam detaljno pregledao postupak u manualu jedna stvar mi ovdje nije jasna.
Kako si uspio istovremeno izvaditi shimove s prednjeg i zadnjeg cilindra?
Pozicija radilice za VAĐENJE bregastih u prednjem cilindru NIJE ista kao i pozicija radilice za VAĐENJE bregastih u zadnjem cilindru.
Znači li to da si izvadio bregaste u prednjem, zarotirao radilicu za puni krug i onda skinuo bregaste u zadnjem?
Sve to sa slobodnim faznim lancem u prednjem cilindru?
Kako biti siguran da fazni lanac u prednjem cilindru neće preskočiti zub?  :misli:

Manual procedura je: završiti predni cilindar, vratiti bregaste, izmjeriti zazor, zarotirati radilicu za puni krug i onda tek vaditi bregaste u zadnjem cilindru.

bajki

Položaj lanca ti nije bitan, tj. on smije preskočiti. Znači radilica se slobodno zarotira koliko treba.
Bitno je kod vraćanja svega nazad napraviti pravi položaj bregastih s položajem radilice (podese se oznake na radilici sa oznakama na bregastim), a na lancu nema nikakve oznake, pa njegov položaj nije bitan.

iviccaa

Ako su sve 4 bregaste van motora, što uzeti za referentnu točku?
Može se uzeti F i R oznaka u prozorčiću, ali ajde budi siguran da nisi pomjerio radilicu za jedan zub?
Ja više volim kad se mogu duplo provjeriti, tj. ne bi okretao radilicu dok ne završim s jednim cilindrom.

Znam da lanac može preskočiti - sve dok se radilica ne okreće.

bajki

Lanac ti nije bitan!

Podesiš F ili R na prozorčiću i imaš položaj radilice (ako poravnaš oznaku nećeš preskočiti zub). Prema tome stavljaš bregaste koje imaju na sebi oznake i njih poravnaš prema manualu. Sam lanac nema nikave oznake na sebi, pa samim time njegov položaj nije bitan!

Ovo sa neokretanjem radilice je izvedivo ali ti duplo produžava vrijeme podešavanja ventila, jer neznaš koje pločice imaš na drugom cilindru dok neskineš bregaste dolje, pa samim time nemožeš naručiti nove pločice koje ti trebaju za drugi cilindar.

Napravi po manualu i nemaš frke! Ništa neće preskočiti! :)

iviccaa

Pa želim po manualu, a ova metoda nije po manualu, zato i pitam.

Ako sam dobro shvatio, kad okrenes na F moguce su 2 pozicije prednjeg cilindra i 2 R pozicije za zadnji cilindar? Tj. uvijek pokazuje GMT, ali ne znam jel kompresija ili ispuh.
Bez bregastih u bar jednom cilindru ne možes se duplo provjeriti. Jel se tu slažeš?
Mogu ja brojati koliko sam okrenuo radilicu, ali ne vjerujem sebi toliko.

Naručit ću set shimova tako da mi se ništa ne produžuje.

bajki

Pa ti shimovi ti baš i nisu jeftini, da tek tako naručuješ cijeli set (neznam koliko je unutra shimova), a opet ti se može desiti da ti neki usfali, ako trebaš dva tri jednaka.

Nema ti veze dali je kompresija ili ispuh, bitno je da je u GMT, a postavljanjem bregastih određuješ dali je kompresija ili ispuh. Kada staviš prvu bregastu nazad, ostale se onda postavljaju prema njoj.


Danijel 23

Malo da offam...

Citiram Angolca......."Ja sam na svom motoru izmjerio sljedeće:
Front Cylinder zazori:

Intake Right : 0.11
Intake Left  : 0.13

Exhaust Right: 0.21
Exhaust Left : 0.24


Rear Cylinder zazori

Intake Right : 0.12
Intake Left  : 0.14

Exhaust Right: 0.23
Exhaust Left : 0.24


Tvorničke tolerancije su:

Intake valves (usisni ventili) - 0.10 do 0.20 mm
Exhaust valves (ispušni ventili) - 0.20 do 0.30 mm......"

Pitanje.....kako si tj. sa kojim mjernim lističima si izmjerio da je tvoj  rezultat npr:0,23,  jer  mjerni lističi idu po....0,05. Bar takve ja imam i viđavo po trgovinama.

bajki


agolac

Ne sjećam se koje ja imam ali vjerujem da su 0.05 inkrementi sasvim dosta.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"
― Mark Twain

bajki

Ja imam listiće kod kojih se u kombinaciji može postići korak 0,01.

Vjerovatno imaš i ti takve listiće s obzirom da si mjerio na drugu decimalu.

Danijel 23

Citat: bajki  u Ožujak 19, 2018, 13:59:38
Ja imam listiće kod kojih se u kombinaciji može postići korak 0,01.

Vjerovatno imaš i ti takve listiće s obzirom da si mjerio na drugu decimalu.
Viš nisam znao....al misli da netreba gubit vrijeme tako točno mjerit. A kako idu plocice po 0,01 il po 0,05mm?