paljenje

Autor ividos2110, Kolovoz 13, 2024, 11:24:10

« natrag - naprijed »

gianni

U šumu s traktorom 1200 ili najbolje pehaka :)

Fantom

Drugi put kad testiras bateriju ono sto mnogi ne cine, a izuzetno je vazno je da multimetrom testiras kolika je voltaza kada startas tj opteretis akumulator. Ona nesmije biti ispod 9,6 V kada je aku napunjen. To je naj lakse ako snimis video jer se taj momenat brzo desi i na videu mozes tacno ocitati naj nizu brojku tokom opterecenja

Freshman

Da ne otvram novu temu jer je moj slučaj sličan ovome, a opet drugačiji i pokušavam dokučiti tu misteriju. Naime, na mojem GS-u 1200 (prva godina LC-a, dakle 2013.) krenem ovaj vikend na lokalnu vožnjicu nakon podužeg stajanja motora u garaži (par tjedana). Motor upali od prve i ja se lijepo dovezem do Kumrovca gdje sam stao napumpati gumu. Nakon toga, dam kontakt a ono akumulator preslab da pokrene motor i nakon par pokušaja i sve slabijeg okretanja odustanem i zovem ženu da dođe s autom i kablovima. Na kablove bez problema upali i dovezem se bez problema doma, s upaljenim svjetlima jer je već bila noć.

Ono što je full neobično je slijedeće:
- motor nakon stajanja par tjedana upali bez greške, a nakon što je bio ugašen poslije vožnje od cca sat vremena, nema snage da pokrene motor
- nakon što je pokrenut uz pomoć kablova, palio je kasnije i bez kablova
- akumulator je star godinu i 9 mjeseci
- multimetrom ispitan napon na akumulatoru u mirovanju i daje 12,5 V
- multimetrom ispitan napon na klemama akumulatora pri ler gasu i daje 14,5 V što upućuje da alternator uredno daje odgovarajući izlazni napon, odnosno da puni akumulator
- par dana nakon ovog ostajanja bez struje i stajanja u garaži, uredno pali svaki puta
- iako GS ima samodijagnostiku napona, nije se na tabli upalila kontrolna lampica pada napona u trenutku dok sam imao ovaj problem, ali se upalila lampica grijača ručki (originalna oprema s kojom je motor došao iz tvornice)
- anlaser je po mojim spoznajama originalan odnosno star je koliko i motor (11 godina)
- ova godina GS-a je znala imati probleme s anlaserima (statorima) ali se to uredno detektiralo putem slabog izlaznog napona kao i preko signalne lampice na tabli
- motor ima ugrađene dva para maglenki od koji su jedne spojene u krug zajedno s kratkim svjetlom, a drugi par direktno na akumulator i ne gasi ih gašenje kontakta no u trenutku kada sam imao ovaj problem potpuno sam siguran da nisu bile uključene niti sam se vozio s upaljenim maglenkama koje su spojene direktno na akumulator
- bile su uključene ove koje su spojene na kratko svjetlo, ali s njima se vozim 90 % vremena i nikada do sada nisam imao ovaj problem

Razmišljam na slijedeći način:
- ako je akumulator slab, kako to da pali bez greške nakon par tjedana mirovanja i da danas pokazuje napon od 12,5 V u mirovanju
- ako je anlaser gecrk, kako to da je napunio akumulator nakon paljenja uz pomoć kablova da se od Kumrovca do Zagreba dovezem bez problema s upaljenim svjetlima i kako to da daje izlazni napon od 14,5 V
- na izgled mi sva ožičenja na motoru kao i osigurači izgledaju u redu, ali nije isključeno da se negdje u vožnji (povremeno) događa pad napona odnosno pražnjenje akumulatora

Neke ideje ?

bajki

Ja bi krenuo od anlasera, zato što i sam kažeš da je bilo problema sa anlaserom.
Bilo bi zanimljivo napraviti mjerenje kada se desi problem sa paljenjem, pa onda vidjeti koliki je napon akumulatora.

Josip-Sepp

što još možeš probati
-kada pališ motor, stavi instrument i mjeri napon na akumulatoru pri paljenju, padne li napon ispod 11V baci ga
-kad je motor ugašen, ako imaš strujna kliješta stavi ih na + klemu i gledaj jel ti "curi" kakva struja, nekad ti znaju otići diode na regleru pa ti se zna akumulator prazniti preko njega

HAL

Na mojem GS-u (1250GSA-2022g) je bio isti problem, zapali normalno vozim se tako do Senja i u Senju teže zapali dođem doma u Jasku i drugi dan nemogu upaliti motor, imam dijagnostiku za BMW na kojoj nema grešaka, napon normalan.
Unimerom pogledam napon pod opterećenjen sve ok, bez opterećenja ok  :misli:

Uglavnom greška je bila ona podložna pločica s kojom dolazi orginal akumulator i malo oksida na klemama...

Očistio sam kleme bacio podložnu pločicu i sad je sve ok..

Freshman

Hvala na prijedlozima, kamo sreće kad bi bile kleme na akumulatoru. Na oko je tu sve u redu, ali provjeriti ću ponovno. Promatrati ću u narednom periodu što se događa s paljenjem i onda vidjeti u kojem smjeru dalje. Ako je anlaser ili nešto na njemu, cijeli motor mora van. To mi se nekak neda, ali ako ne bude druge...

Martin

Citat: Freshman  u Studeni 20, 2024, 18:38:55Hvala na prijedlozima, kamo sreće kad bi bile kleme na akumulatoru. Na oko je tu sve u redu, ali provjeriti ću ponovno. Promatrati ću u narednom periodu što se događa s paljenjem i onda vidjeti u kojem smjeru dalje. Ako je anlaser ili nešto na njemu, cijeli motor mora van. To mi se nekak neda, ali ako ne bude druge...
nudim zamjenu ključ za ključ, pa ću se ja s njim zaje*avati  :smijeh:  :smijeh:
**Baaahahahahahaaaaagfadsahahaha....**
Volim te mama, ali ne više od MALOG stroma!! ZORRO je u pravu!!
Sisak - 095/1530 150 ....u svako doba dana i noći :)

zorro

Citat: bajki  u Studeni 19, 2024, 07:04:41Ja bi krenuo od anlasera, zato što i sam kažeš da je bilo problema sa anlaserom.
Bilo bi zanimljivo napraviti mjerenje kada se desi problem sa paljenjem, pa onda vidjeti koliki je napon akumulatora.
I meni miriše na bendix/automat anlasera🙄
SOMARA JE SOMARA ;D
..pljunuo sam dupelisce preko cijele stranice..
:blato:

Freshman

Nije li zadaća bendixa i automata (solenoida) alternatora da okretaje elektromotora alternatora prenese na zamašnjak motora / mjenjač?

Ako da, to mi ne miriše na moj problem koji se sastoji od toga da se elektromotor alternatora ne vrti (dovoljnom snagom) da preko bendixa pokrene zamašnjak.

Ili...?

zorro

Citat: Freshman  u Studeni 21, 2024, 17:16:15Nije li zadaća bendixa i automata (solenoida) alternatora da okretaje elektromotora alternatora prenese na zamašnjak motora / mjenjač?

Ako da, to mi ne miriše na moj problem koji se sastoji od toga da se elektromotor alternatora ne vrti (dovoljnom snagom) da preko bendixa pokrene zamašnjak.

Ili...?
Je u pravu si..al i on može zablokirati..zacvikati ako je ležaj otišao ili piksa..pa se posmakne i anlaser mema snage da okrene. Imao sam takav slučaj na skuteru..nije možda usporedba ali princip je isti
SOMARA JE SOMARA ;D
..pljunuo sam dupelisce preko cijele stranice..
:blato:

Freshman

Citat: zorro  u Studeni 21, 2024, 18:39:49Je u pravu si..al i on može zablokirati..zacvikati ako je ležaj otišao ili piksa..pa se posmakne i anlaser mema snage da okrene. Imao sam takav slučaj na skuteru..nije možda usporedba ali princip je isti

Aha, kužim. Jedino, u tom slučaju bi se vjerojatno čuo i neki mehanički zvuk blokiranog ležaja / zupčanika bendixa kojeg ja nisam registrirao.