Podešavanje TPS-a, Strom 1000A

Autor bajki, Veljača 14, 2019, 14:06:41

« natrag - naprijed »

bajki

Vidim po manualu da je podešavanje TPS-a na novoj somari sa euro 3 normom (manje više to su sve 2014-2018) slično kao i na staroj.
Znači gleda se položaj crtice na displayu i prema njoj se radi rotiranje TPS-a dok se ne dođe do pravog položaja.

Kod euro 4 norme (to bi bili modeli 2018-) je postupak potpuno drugačiji. Više se ne gleda crtica (možda crtica ni ne postoji), nego se sa voltmetrom mjere naponi na senzoru u ovisnosti o otvorenosti gasa (gleda se otvoreni i zatvoreni položaj). Rotiranjem TPS-a se nastoji te napone dovesti u dozvoljene granice.

Saxi

agolac

Paaa, možda. No ja već neko vrijeme tvrdim da TPS idealno treba gledati s volmetrom, a savršenstvo je provjeriti ga s osciloskopom. Na kraju, TPS nije samo elektronika koju nalazimo na stromovima, već ga imaju i svi moderni motori i auti. Nisam još probao, ali kladim se da TPS s brdo auta i drugih motora paše na stroma. To je sve ista tehnologija. I rasponi su uglavnom svi isti.

Saxi

Šteta što u Yugo nisu ugradjivali TPS, delovi bi bili džaba a menjali bi ih posle svake vožnje

Igor Mihajlik

...a i grijači zadnjih stakla bi došli do izražaja  ;)
Lado je moj idol

bajki

Neznam, dali je ovo bolje ili ne, ali definitivno traži više vremena da bi ga se podesilo + moraš imati i dodatni instrument (srećom ima ga skoro svatko i nije skup).

SirOliver

Citat: agolac  u Veljača 14, 2019, 23:23:36
Paaa, možda. No ja već neko vrijeme tvrdim da TPS idealno treba gledati s volmetrom, a savršenstvo je provjeriti ga s osciloskopom. Na kraju, TPS nije samo elektronika koju nalazimo na stromovima, već ga imaju i svi moderni motori i auti. Nisam još probao, ali kladim se da TPS s brdo auta i drugih motora paše na stroma. To je sve ista tehnologija. I rasponi su uglavnom svi isti.

Andrej,
jeli isti TPS za stare DL650 i DL1000?
" ...da bi bio star i mudar, prvo moraš biti mlad i glup..."

Igor Mihajlik

Lado je moj idol

agolac

Citat: SirOliver  u Srpanj 08, 2019, 11:24:04
Andrej,
jeli isti TPS za stare DL650 i DL1000?

Šta te hebe TPS ili oni tvoji divlji auspusi? Kad prođe ljeto, pošalji mi TPS pa ga spojim na osciloskop.

Danijel 23

SirOliver

Kratke dionice autoputa, kad je jednolicna brzina, i nakon stajanja, 2-3 minute, ugasi se. Ne baš uvijek ali dosad se ugasio 3 puta.

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

Stjepko

To ko onda u N.Gradiški kad smo u Brestovac išli.

SirOliver

Citat: Stjepko  u Srpanj 08, 2019, 16:11:20
To ko onda u N.Gradiški kad smo u Brestovac išli.
Onda u Gradiški je bilo jako, nije mogao sastaviti kad se ugasio, trebali smo čekati 15tak minuta.
Ova dva puta sada je normalno upalio, odmah, samo nije mogao zadržati minimum, i kad bi krenuo, nakon toga je normalno radio. Iako, osjećao se u vožnji miris benzina na auspuhu kad bi ga žešće odvrnuo, kaže Gianni koji je bio iza mene.
A potrošnja nije bila povećana, trošio je čak malo manje od Zubakisovog.

gogs

Pari mi se da nije nešto dobro složeno  :smijeh:

fatboy

Sir znam da ti to odrzavas bolje nego vecina, ali da nisu oni throtle body (usisi) prljavi? Zna se nakupit kojecega, pa onda jebe smjesu i tesko drzi ler...iskustvo sa autima, al mozda pomogne... :misli: